Certificate of Excellence 2018!

Certificate of Excellence 2018!

Welkom!

Welkom!

REAL GOOD MEAT

REAL GOOD MEAT

Zin in een leuke avond?

 

Reserveer nu

Bel ons

We hebben allemaal wel eens gehoord van een koffie verkeerd, cappuccino of een latte macchiato. Het is toch gewoon koffie met melk en melkschuim... Maar waarom heten ze allemaal dan toch anders? En wat is een americano of een espresso macchiato? Ooit gehoord van een cortado? Let's find out!

Koffie blog banner
Iedereen drinkt zijn koffie op zijn eigen manier, maar voor elke manier is er bijna wel een benaming voor de soort koffie. Zo kreeg ik laatst de vraag van een gast in het restaurant of hij een americano mocht. Natuurlijk zeggen we nooit nee, maar wat hij bedoelde wist ik ook niet. Gelukkig bestaat er zoiets als internet en kwam ik erachter dat deze gast het over een koffiesoort had. Dit was de dag dat ik mijn eerste bewuste americano had gemaakt.

Gelukkig ben ik niet de enige die niet precies weet wat alle koffiesoorten zijn, en heb ik dan ook een overzicht gemaakt van de meest voorkomende koffiesoorten. Tijdens het maken van dit overzicht kwam ik er ook gelijk achter waarom een koffie verkeerd heel anders is dan een latte machiato. Benieuwd? Lees dan snel verder!
Welke koffie drink je nu eigenlijk?
De gewone zwarte kop koffie
De gewone kop koffie bestaat eigenlijk helemaal niet... zelfs een kop koffie die thuis wordt gezet zal een benaming hebben. Dit komt allemaal door de bereidingswijze en de hoeveelheid water en koffie die men toevoegt. Tegenwoordig drinkt bijna iedereen koffie door middel van cups en daarbij kan je je soort koffie al in de supermarkt kiezen. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is het water toe te voegen.


De espresso
De espresso is niets meer dan een scheut geconcentreerde donkere koffie. De inhoud van een espresso bedraagt niet meer dan 30 ml. De espresso is alleen sterker van smaak, omdat de koffie en water verhouding anders verdeeld is. 

De Doppio
De doppio is eigenlijk een mooie benaming voor een dubbele espresso.

espresso macchiato
De espresso macchiato
De espresso macchiato is een espresso met een beetje macchiato. Wat is dan macchiato?! Macchiato betekend in het Italiaans 'wolkje schuim'. Oftewel een espresso macchiato is een espresso met een wolkje schuim.

De cortado
De cortado lijkt op een espresso macchiato. Het enige verschil is dat bij een cortado naast het wolkje melkschuim ook een beetje melk wordt toegevoegd.

De americano
Een americano is bijna hetzelfde als een 'gewone' kop koffie. Bij het zetten van een 'gewone' kop koffie doe je van te voren al een laagje heet water in je koffiekopje. 

De koffie verkeerd, cappuccino en de latte macchiato!

koffie verkeerd
De koffie verkeerd (ookwel de Caffè Latte of Café au Lait)
Een koffie verkeerd wordt thuis vaak geschonken in een koffie mok en in restaurants vaak in een thee glas. De koffie verkeerd is een espresso met melk en een klein schuimlaagje.

cappuccino
De cappuccino

De cappuccino bestaat ook uit een espresso met melk en melkschuim. Het verschil met een koffie verkeerd is dat bij een cappuccino alles eerlijk verdeeld is. Een cappuccino is een derde deel espresso, een derde deel melk en een derde deel melkschuim.

lattemacchiato
De latte macchiato

De laatste en gelijk de lastigste koffie om te onderscheiden is de latte macchiato. Bij een latte macchiato hebben we een espresso, met melk en melkschuim. De verhoudingen zijn bijna te vergelijken met een koffie verkeerd alleen zit er net iets meer schuim op en iets minder melk. Daarbij lijkt een latte macchiato dus ook weer snel op een cappuccino, maar vergeleken met een cappuccino zit er toch net meer melk in dan melkschuim.

Dus,
Als je ergens in een restaurant zit let er dan goed op welke koffie je besteld! Als je vraagt om een 'latte' krijg je dus sneller een koffie verkeerd dan een latte macchiato. En wil je toch een beetje melk naast de schuim in je espresso, vraag dan om een cortado en niet om een espresso macchiato.

Dit zijn dan wel de meest voorkomende koffiesoorten, maar er bestaan er nog zoveel meer! Zoveel varianten bestaan er nog op de originele koffiesoorten. Want wat is dan een spanish, italian of irish coffee? Of waarom nemen mensen een hazelnut coffee of een vanille cappuccino? Deze varianten komen een volgende keer aan bod in een nieuwe blog!

Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer!

Veel liefs,
Het team van De Heeren van Soetermeer!